Mail van collega Caroline: ik deed net weer trouw m’n beterspellentest en verbaasde me over onderstaande vraag (en antwoord):
In de kerstweek is het altijd gezellig om te …….. .
- stadten
- statten
- stadden
Fout.
Jouw antwoord: stadten
Het juiste antwoord: statten
Ik snap de verbazing. Statten staat raar en stadten ‘voelt’ logischer. De Taalunie legt uit dat er bij de spelling van statten voor gekozen is om het woord te schrijven zoals je het hoort en de d dus te laten verdwijnen. Op dezelfde manier heet iemand uit Lelystad ook een Lelystatter.
Caroline verwijst in haar mail naar de site Beter Spellen.nl waar je een dagelijks een korte spellingtest kunt doen op een niveau dat bij je past. Aanrader!
Ja, ik ken die toelichting van de Taalunie, een gedrocht van een redenering. En het spijtige is dat de Taalunie nooit terugkomt op een spellingsdwaling en altijd blijft volharden. En dus is stadten fout en statten goed. Het is niet anders.
Maar het woord Lelystatter kun je gemakkelijk vermijden. De meeste mensen, en ook de gemeente zelf, spreken van een Lelystedeling. Net als een Randstedeling. Is ook veel mooier.
Ben benieuwd of er nog meer van dit soort spellingsgedrochten zijn.
Ik douch.
Ja, waarom dan ook niet “de douch” (of ik douche/de douche). Zonder -e klinkt de -ch bij mij als g en niet als sj.
Op de site van de Taalunie:
“Hierbij is gekozen voor het spellingprincipe ‘schrijf wat je hoort’, dus stat – statten.”
Daar zakt je broek toch van af.
Paart, appol, laaiken, zo lusten we d’r nog wel een paar.
Een spellingsnieuwtje. Je schrijft officieel ‘bij dezen’, met een n. Maar de meeste mensen weten dat niet en schrijven het zonder n, ‘bij deze’, logisch wel, maar dat is dus fout. Of beter gezegd, dat was tot voor kort fout, want de Taalunie keurt nu beide spelwijzen goed. Wordt deze speling in spelling een trend?
Willen ze van de naamvalsuitgangen af? Dan ook voortaan in grote getale, van goede huize, te alle tijde, …..
Afwachten. Er spelen twee dingen. Aan de ene kant wil de spellingscommissie vooral rust aan het spellingsfront en willen ze weinig veranderen, aan de andere kant zitten er nu meer liberale mensen uit de praktijk in de commissie die wel meer speling in de spelling voorstaan. In 2020 is de nieuwe ronde.