De vaste bezoeker van ons weblog zal het zijn opgevallen: wij zijn niet van die enorme scherpslijpers als het op taalregels aankomt. We genieten doorgaans van taal, en soms ergeren we ons. Taal leeft, je kunt iets mooi of lelijk vinden en het is handig dat er wat regels zijn, zoals dat voor veel zaken in het leven geldt.
Maar dat je nooit een komma mag plaatsen voor ‘en’, zoals ik pas nog iemand stellig hoorde beweren? Mwah, er zijn belangrijkere zaken in het leven. En regels veranderen nu eenmaal. Een correcte tekst van 200 jaar geleden jaagt de spellingscorrectie van Word heden ten dage aardig in het rood.
Foute taal is het onderwerp van een bijeenkomst in Leiden op 24 februari. In dit publiekssymposium presenteren vier taalkundigen uit Nederland en België hun goede redenen voor foute taal. Bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in taal. Toegang is gratis, aanmelding verplicht. Meer info op de site van het symposium.
Ik ben ook geen taalpurist, maar als je zoals jullie in het onderwijs zitten, dan is de officiële spelling verplicht en is er wel degelijk sprake van een goede of foute spelling. Alleen heeft spelling niet zoveel met taalgevoel en taalplezier te maken, het zijn slechts subjectieve afspraken. Maar er komt misschien beweging in bij de Taalunie met de benoeming van het nieuwe, liberalere opperhoofd Hans Bennis. Wellicht komt er voor iedereen meer speling in de spelling.
En over een komma voor ‘en’, die is in heel wat gevallen toch echt noodzakelijk en is het niet correct – fout dus – om hem achterwege te laten.
https://onzetaal.nl/taaladvies/komma-voor-en
Spel-ling, spel-ling!
En excellentie professor dr. Ronald Plasterk is dus ook nog minister van onderwijs geweest in het kabinet Balkenende IV. Wat hebben hun toen een vergissing gemaakt! 😉
Dat we het daarover eens zijn. 😉
Oe, leuk, dank voor de tip!