Selecteer een pagina

delicaatWij maken ons hier bij Ikzegookmaarwat zo nu en dan schuldig aan Albert Heijn-bashen. De winkelketen grossiert (sorry, die moest even) dan ook in melige woordspelingen en kleutertaal.

Maar nu wil ik toch een welgemeend compliment uitdelen: de verpakking van de gerookte amandelen vermeldt een ‘delicate rooksmaak’. Voortreffelijke, welbespraakte woordkeuze: chapeau!

 

Delicaat betekent verfijnd. Bij een delicate rooksmaak heb je niet het gevoel dat je een kampvuur inademt, maar is er een subtiele, verfijnde rooksmaak. Lekker. Delicaat kan ook kwetsbaar, teer of broos betekenen. Delicaat porselein is heel dun en daardoor breekbaar. Je kunt het woord ook overdrachtelijk gebruiken, een delicate kwestie moet je met grote omzichtigheid aanpakken. Het woord stamt af van het Latijnse delicatus, met min of meer dezelfde betekenis.