Selecteer een pagina

‘Gast! Trek je broek op,’ hoorde ik een student zeggen tegen een klasgenoot met een inderdaad behoorlijk lage broek. Gelukkig is de mode van de lage broeken vrijwel voorbij. Ik was nooit zo’n fan van broeken op half zeven, ook al omdat de motoriek van de drager van zo’n broek best raar is. Om zo’n broek op half elf niet helemáál te laten afzakken, moet je namelijk een beetje wijdbeens lopen. Hierdoor zie je al gauw uit als een peuter met een luier. Niet het beoogde effect, volgens mij.

Broeken en petten kunnen op half zeven en op half elf hangen. De betekenis is hetzelfde, namelijk afgezakt. Raar eigenlijk, want als je je een klok voorstelt dan zijn half zeven noch half elf erg ‘afgezakt’. Je zou dan eerder verwachten dat je broek op tien voor half acht hangt.

Volgens Onze Taal zit het zo:  “Er waren vroeger torenklokken die maar één wijzer hadden, namelijk die voor de uren. Als de klok op half zeven stond, bevond die wijzer zich net iets voorbij de zes, en leek hij dus een beetje ‘uit het lood’ te hangen. Zo kreeg op halfzeven de figuurlijke betekenis ‘scheef’.”