Selecteer een pagina

Student Esmee is een Hagenees maar daar hoor je niets van in het dagelijks leven. Ik vind dat bijna jammer want ik heb een zwak voor het Haags, dat net als de andere Zuid-Hollandse dialecten zo mooi zangerig is. Esmee leerde me het schitterende woord kniftig, dat ‘gek, raar’ betekent. Als taalliefhebber heeft  ze een zwak voor kniftige woorden, vandaar.

Ze mailt: “Kniftig is multi-inzetbaar. Iemand kan zich gedragen als een knift (een idioot), maar ook zaken als een looprits zou je kniftig kunnen noemen.” Een looprits is Haags voor een rits die steeds opengaat.

Ze tipt ook meteen het mooie Haagse of beter gezegd Scheveningse gebruik van scheldwoorden. In Scheveningen schelden ze namelijk met voorwerpen die in en rond het huis worden gebruikt. Lampenkap en kachelpijp bijvoorbeeld. “Hé kachelpijp, pleurt op.’ Best kniftig.