Selecteer een pagina

In het bedaarde provinciestadje waar ik woon, gebeurt nooit wat. Wel zo rustig. Maar toen ik gisteren boodschappen ging doen, werd er zowaar een dief gearresteerd in de winkelstraat. Mensen bleven verbaasd staan: hier, in onze brave stad? Wat een spektakel.

De boef maakte er een echte show van: luid schreeuwend en scheldend verzette ze zich tegen de aanhouding met woorden: ‘Doe normaal. Ik heb alleen maar een fíets gestolen.’

Dat krijg je ervan, Rutte, met je verkiezingsslogan ‘Normaal. Doen’. Nu gebruikt iedereen het maar te pas en te onpas.

Ik vond trouwens dat de agenten vrij normaal deden. Onverstoorbaar sloegen ze de tierende boef in de boeien en zetten haar (hand op het hoofd zodat ze zich niet zou stoten: ja, het was net een politieserie) in de auto. Op naar het bureau.

De omstanders bleven nog even babbelen voor de nabeschouwingen. ‘Je zal maar met zo’n tierende malloot in je auto naar het bureau moet rijden,’ vonden we het sneu voor de agenten. ‘Tuig is het, allemaal’, vond een mevrouw met hoogblond haar en opgespoten lippen. Wie ze met ‘allemaal ’ bedoelde, zei ze er niet bij. ‘Het is toch niet normaal,’ vond een andere mevrouw (Normaal. Doen: daar was ie weer). ‘Ik vind het een gotspe’, legde een sjieke meneer het gesprek dood. Toen gingen we maar naar huis.

 

Gotspe betekent onbeschaamdheid, brutaliteit. Het is ontleend aan Jiddische chotspe dat ‘brutaliteit, lef’ betekent.