Koninginnedag is het niet meer op 30 april, maar Mr. Pieter van Vollenhoven is uiteraard nog steeds jarig deze dag. Vandaag viert de goedlachse meester zijn 79ste verjaardag. Wij van Ik Zeg Ook Maar Wat feliciteren de jarige van harte en wijzen hem fijntjes op een gevalletje onjuist spatiegebruik in een recent bericht op Twitter van zijn hand. Of zou dhr. Van Vollenhoven zijn socialmedia-activiteiten uitbesteden? Aan een millennial of zo? Die lijken wel bang voor samenstellingen, zo vaak gebruiken ze ten onrechte een spatie tussen twee woorden. We hebben het er al vaker over gehad op ons blog. Hoe het ‘heurt’ lees je hier en hier. Wel sneu voor mr. Pieter dat er vandaag geen oranjezonnetje voor hem schijnt.
En tussen “gelukwensen.Trouw” had juist weer wel een spatie gemoeten.
Socialmedia-activiteiten uitbesteed aan Dotan misschien?
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/20/dotanspaties-a1600197
socialmedia-activiteiten? Eerst de Engelse versie en dan een Nederlands woord? Of sociale media activiteiten? Of sociale media-activiteiten?
Aan elkaar en een koppelteken vanwege klinkerbotsing: https://onzetaal.nl/taaladvies/engelse-woorden-in-nederlandse-samenstellingen/
Een instinker. Dank voor de uitleg, Erika 😉
Zie ook:
https://www.ikzegookmaarwat.nl/2014/04/hoe-zat-het-ook-alweer-socialemediagebruik/
Het valt mij op dat veel overbodige spaties worden veroorzaakt door het gebruik van T9-taal, de automatische voorstellen die je al typend krijgt op je smartphone. Veel mensen nemen niet de moeite om die extra spaties te verwijderen, misschien omdat het te veel moeite is, misschien omdat ze twijfelen. Jammer, zo gaan ze deel uitmaken van het woordbeeld.
T9! O ja, dat hád je toen hè. 😉 Maar, inderdaad: autocorrectie maakt meer kapot dan je lief is. (Of heel, al naar gelang hoe de volslagen willekeurige pet staat.)
Invloed van het Engels. Daarin schrijf je wel vaker (zelfstandige naam-)woorden naast elkaar in plaats van aan elkaar, zoals het de gewoonte is in het Nederlands. En ook die hoofdletters lijken me te wijzen op Engelse beïnvloeding.
Gelukkig maakt hij het goed door na zijn punten en komma’s juist weer geen spaties te zetten. 😉