Het nieuwe studiejaar start volgende week. Dezer dagen praten we bij en bereiden we voor. Traditiegetrouw wordt de laatste maandag van de maand omgedoopt tot ‘Inspiriation Monday’. Zo kwam het dat we gisteren een hele dag wijdden aan ‘didactiek’. Een van de sprekers was Paul Kirschner (Educational realist, Distinguished University Professor, Educational Psychology, Open Universiteit – volgens zijn Twitterbiografie) die in zijn keynote van 25 minuten zeker zes keer het woord obsoleet gebruikte. Ik moest zo nadenken over de betekenis van het woord (gek genoeg wist ik wel dat je het met een b schrijft) dat de zinnen waarin hij het woord bezigde me niet zijn bijgebleven. Vanochtend vroeg ik de collega’s: ‘Weten jullie wat obsoleet betekent?’ Bleken de aanwezigen allemaal te weten: ‘Verouderd!’, riep er een. ‘Uit de mode geraakt’, zei een ander. Klopt allemaal. Iets wat obsoleet is, heb je niet meer nodig.
In Nederland nooit gehoord. Wel in Engeland, USA (obsolete) maar dan op schrift, wanneer een productspecificatie verouderd was.
grappig we gebruiken het in de apotheek voor middelen die achterhaald zijn, dus bij ons (oudere) assistenten nog in gebruik
In de jaren 60 was het boek “The Waste Makers” van Vance Packard erg populair.
Daarin kwamen te termen built-in obsolescense en planned obsolescence veel voor.
Zijn boeken zijn nu nog relevanter dan ze toen al waren.