De opleidingen waar wij als docenten aan verbonden zijn, trappen het nieuwe collegejaar altijd af met een gastspreker. Dat gebeurt op de maandag voordat de colleges van start gaan, met alle docenten. Inspiration Monday heet dat evenement, want waarom Nederlands gebruiken als het ook in het Engels kan?
Dit jaar stond schrijver en oud-politicus Jan Terlouw op het programma. Ik zal eerlijk toegeven: ik was wat sceptisch. Wij als hippe en dynamische opleidingen ons iets laten vertellen door een 87-jarige?
Die scepsis bleek afgelopen maandag geheel onterecht. Jan Terlouw kreeg een hoorcollegezaal vol docenten een uur muisstil, en ik kan u vertellen: dat lukt vrijwel niemand. Het ging over verhalen vertellen, waarheidsvinding, klimaatverandering, vertrouwen, de maatschappelijke opdracht van het onderwijs, de rol van docenten en nog veel meer.
Terlouw imponeerde: erudiet, welbespraakt, bevlogen, met humor, belangstellend. Zelfs collega’s die jeuk krijgen zodra de naam D66 valt, waren onder de indruk. “Een man met charisma”, merkte iemand op, met recht.
Iemand met charisma heeft uitstraling, een persoonlijke aantrekkingskracht. Het woord komt volgens de Etymologiebank van het Griekse khárisma, dat ‘genadegave’ betekent. Het had aanvankelijk een religieuze betekenis, de term voor de gaven die de Heilige Geest geeft, zoals het genezen van zieken. Later kreeg het ook de meer algemene betekenis van ‘gezag ontleend aan persoonlijke uitstraling’.
Jan Terlouw. Uit mijn tijd. Kinderboekenschrijver en politicus.
Een zeer geliefde man.
Deze man is eerlijk, oprecht en betrouwbaar, volgens mijn broer die toentertijd een onderzoek op het ministerie deed.
Deze man straalt inderdaad charisma uit.
Je luisterde inderdaad aandachtig, door zijn manier van spreken en zijn prachtige stem.
De koning van Kantoren al gelezen van hem?
Toevallig staat er in vandaag in BD artikel over charisma, Petra Stienen heeft hierover een boek geschreven (met een spreekcoach). ‘vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal’
Toevallig, aangezien ik op deze site kwam tijdens zoektocht naar uitleg over per se – perse – persé