Toen ik afgelopen week tegen mijn uitgever zei dat de ‘mond-op-mondreclame’ van mijn zojuist verschenen boek goed verliep, moest ze ontzettend hard lachen.
Noem me naïef, maar jarenlang verkeerde ik in de volle overtuiging dat de boodschap zo werd overgebracht. Een verhaspeling die waarschijnlijk te maken had met het alom bekende ‘mond-op-mondbeademing’. Uiteraard gebeuren er nog veel meer dingen van mond op mond, maar dat is denk ik meer geschikt voor een ander type website.
Oké, reclame die dus van mond tot mond gaat, waarbij mensen met elkaar praten óver mijn boek en daarbij níet hun mond op die van de ander drukken.
Mocht u ondertussen nieuwsgierig zijn geworden naar mijn creatie, bij dezen wat online-tot-onlinereclame:
https://www.bol.com/nl/nl/p/negentig/9300000004693290/.
Ik reageer nu omdat ik daarstraks naar het Groot Dictee heb geluisterd op Radio1, maar heb niet meegedaan. Ik kan best goed spellen, maar een dictee vind ik onzin, als ik iets niet weet, laat ik de spellingchecker zijn werk doen, of zoek ik het op. In het dictee kwam het coronaneologisme ‘hand-op-handcontact’ voor en dan is de link met dit blogje rap gelegd. Je schrijft het, net als ;’mond-tot-mondreclame’, op deze manier met twee streepjes, omdat het een samenstelling is die bestaat uit de woordgroep hand op hand / mond tot mond en een zelfstandig naamwoord.
En in het spraakgebruik zeggen veel mensen ‘mond-op-mondreclame’, ik ook en Van Dale Hedendaags Nederlands vindt dat niet verkeerd en staat het erin. Ik twijfel of je het wel zo zou mogen schrijven.
Gefeliciteerd met je boek! Ik ben van 1960 en de jaren negentig (de ‘negentiger jaren’ is eigenlijk een germanisme) zijn een beetje langs me heen gegaan, want ik werd toen vader en zat toen al erg opgesloten in een kleine bubbel. Ik las in de blurb op bol.com de songtitel ’15 miljoen mensen’. Puik liedje van Fluitsma & Van Tijn. Het was gemaakt voor een reclamespot van de Postbank, maar wist je dat ene Frank Pels van het reclamebureau de tekst had geschreven? Jochem en Eric schreven vervolgens in een half uur de muziek, maar wachtten nog een paar dagen met het te presenteren, want als ze dat direct zouden doen, zouden ze wellicht denken dat het een snel. afgeraffeld haastklusje was. Ze waren ervan overtuigd dat het een grote hit kon worden, vooral ook door de geniale tekst. Het heeft in 1996 twee weken op nummer 1 gestaan.
15 Miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die schrijf je niet de wetten voor
Die laat je in hun waarde
Zoek de spelfout! 😉
Ik lees net op de website van mijn lokale krantje Het Parool een leuk interview met Corinne over haar boek Negentig. En het boek stopt bij 2000 en eindigt ongeveer in dat jaar haar kindertijd (ze is nu 33) en ik zou zeggen, dat vraagt om een vervolg over de nillies tussen 2000 en 2010, je tienertijd, en die jaren zijn vaak achteraf nog memorabeler en nostalgischer, zoals de muziek toen je 16 was. Succes.
https://www.parool.nl/ps/terug-naar-de-nineties-van-tamagotchi-tot-naakt-op-tv-het-was-een-decennium-waarin-alles-kon~b34f34e0