De bloggers van Ikzegookmaarwat doen even wat anders dan bloggen. Vanaf 4 januari kunt u weer bijdragen verwachten. We wensen iedereen heel fijne feestdagen toe en alle goeds in het nieuwe jaar!
Foto: US National Archives.
De bloggers van Ikzegookmaarwat doen even wat anders dan bloggen. Vanaf 4 januari kunt u weer bijdragen verwachten. We wensen iedereen heel fijne feestdagen toe en alle goeds in het nieuwe jaar!
Foto: US National Archives.
Insgelijks!
Een gelukkig 20-21 allemaal!
Het eerste taalnieuwtje van het nieuwe jaar, Trouw gaat over op de groene spelling:
https://www.trouw.nl/verdieping/trouw-stopt-met-rebelse-spelling-en-schrijft-eindelijk-ook-pannenkoek~b8ec6168/
Heel verstandig van Trouw en ik hoop dat andere kranten en andere media gaan volgen. Ik heb me er in het verleden druk om gemaakt, te druk, maar ik heb het onderwerp ook al weer wat jaren terug achter me gelaten, naar een standaardspelling is goed vanwege de uniformiteit, het is democratischer (iedereen spelt hetzelfde) en bovenal je krijgt nooit gezeik!
Ik twitterde gisteren nog:
Het viel me op dat de laatste tijd vrijwel iedereen 2020 nu uitspreekt als 20-20. Dat bracht me gisteren, Oudejaarsdag, op ’t idee om het zo te gaan schrijven: 20-20 en overweeg om vanaf nu ook 20-21 te spellen. Een goed idee? En nogmaals mijn apotheose van gisteravond, Oudjaar 20-20: http://dejongenskamer.nl/oudjaar2020.htm
Enjoy!
Nergens voor nodig wat mij betreft.
Nu we dus eindelijk wat rust krijgen wat betreft de spelling, wordt het misschien tijd voor een nieuwe spelling 🙁
Zo blijven we elkaar bezig houden met futiliteiten.
More laws, more lawbreakers.
Je bede is gelijk verhoord, Henk, want een leraar Nederlands in Brussel reageert in Trouw met een nieuwe spellingshervorming.. De kop luidt:
‘Weg met de tussen-n, want die hoor je toch niet. Behalve bij keukendeur ‘
En toen haakte ik al af, want ik hoor ook in ;keukendeur;’ geen tussen-n. Het artikel verder niet gelezen, maar hier de link voor de liefhebber:
https://tinyurl.com/y6pfs33k
😉
https://nl.pinterest.com/pin/402227810448761697/
Iedere werkdag doe ik een spellingstestje op internet.
Ik moest deze keer kiezen tussen relaxt en relaxed.
Het werkwoord is relaxen, dus dat moest natuurlijk relaxt zijn.
FOUT!
Uitleg:
Het bijvoeglijk naamwoord ‘relaxed’ is helemaal Engels gebleven: een relaxed dagje.
De Engelse ed-uitgang is onveranderd. De uitgang verandert wel als je het woord gaat verbuigen:
het relaxte dagje,
een relaxte dag.
Dit geeft de onzinnigheid van onze spellingsregels heel goed weer.
Iemand wees mij op het woord “spellingsregels”
Fout volgens Van Dale.
Hier weer een fraai staaltje haarkloverij:
https://onzetaal.nl/taaladvies/tussen-s-spellingregel-of-spellingsregel
Nou Henk, ik heb me hier ook al eens over gebogen, maar dat hele verschijnsel van de tussen-s heeft vind ik niets met spelling te maken, maar is een uitspraakkwestie, je schrijft spellingsregel als je het zo uitspreekt en zonder s als je spellingregel zegt. Ik zeg en schrijf het met een s.
Ik heb hier jaren geleden al eens contact over gehad met Onze Taal, ook vanwege de pagina die je aanhaalt. Ik weet niet meer precies hoe of wat, maar ze waren het geloof ik wel met me eens en het kan zijn dat toen dat advies is geschreven.
Van Dale is niet leidend wat spelling aangaat, dat is De Taalunie, en hebben ze ervoor gekozen om alleen de varianten zonder s op te nemen, dat is best te verdedigen. Maar dan toch weer opmerkelijk dat in de Van Dale wel staat, spellingsalfabet, spellingscorrector en spellingswoordenboek. Maar zo gek is dat ook weer niet, want ik neem aan dat niemand deze woorden zonder s uitspreekt.
[ Wil je weten hoe ik heel nuchter over 06-01 denk en D.T.?, klik dan op mijn naam voor een linkje naar een kort stukje. “Als je op een clown stemt krijg je een circus..” Peter R. De Vries ]