Vandaag is mijn uitgerekende datum: ik mag eindelijk gaan bevallen. Of ja ‘mag’, wellicht is het al gebeurd of duurt het nog een paar weken – dat weet je als zwangere helaas/gelukkig niet zeker. Daarom heb ik deze blogpost alvast geschreven, want een verstandige meid is overal op voorbereid.
Een paar vriendinnen zijn tegelijkertijd met mij zwanger. Waren, moet ik zeggen, want ze zijn momenteel allen in bezit van een blakende baby. Ook hebben ze alle drie in het ziekenhuis een keizersnede gekregen. Bij deze ingreep wordt de baby via de buikwand operatief uit de moeder verlost, zo valt te lezen op menig medische website.
De Latijnse benaming voor deze ingreep luidt ‘sectio caesarea’ en is, jawel, vernoemd naar de Romeinse heerser Julius Caesar, die zelf overigens helemaal geen keizer was. Volgens de Romeinse wetenschapper Plinius zou hij via een snede in de buik van zijn moeder ter wereld zijn gekomen. De naam Caesar werd in de Oudheid in verband gebracht met het Latijnse caedere [houwen, hakken, snijden]. Zo is de ‘sectio caesarea’ niet alleen een woordspeling tussen Caesar en caesus ‘gesneden’, maar ook een begin van de mythevorming om Julius Caesar als de goddelijke ‘ongeboren’ held aan te duiden.
Zijn moeder Aurelia heeft trouwens na de geboorte van haar kind nog bijna een halve eeuw geleefd, en daarom verwijzen menig historici dit verhaal naar het rijk der fabelen. In de tijd van Caesar werd de keizersnede zeker uitgevoerd, maar alleen als de moeder kort daarvoor was overleden of zeker was dat ze de bevalling niet zou overleven.
De eerste betrouwbare melding van een vrouw die een keizersnede overleefde, dateert trouwens uit 1500. De Zwitserse ‘varkenscastreerder’ Jacob Nufer kreeg van de rechter toestemming om zijn vrouw, die een moeilijke bevalling doormaakte, open te snijden. Ze overleefde de ingreep doordat sprake was van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap – ook geen pretje.
U kunt zich voorstellen: ik verheug me na dit soort research ontzettend op mijn eigen bevalling. Gelukkig hebben mijn vriendinnen de keizersnede overleefd, ze zijn zelfs weer helemaal op de spreekwoordelijke been. Dat biedt hoop. Moedig voorwaarts!
Interessant om te weten, ik heb me nooit afgevraagd waar ‘keizersnede’ vandaan kwam. Dan ben ik zelf nog wat gaan zoeken over de herkomst van de naam Caesar en keizer en vond oa:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer
“Het Oudhoogduitse keisar of keisur is, net zoals het Slavische tsaar, afgeleid van het Romeinse cognomen Caesar dat door de eerste princeps Imperator Caesar Augustus werd gedragen.[5] Rond de tijd van Claudius (41-54 n.Chr.) werd Caesar verbonden aan het “ambt” van princeps en werd het dan ook gebruikt als aanduiding voor “keizer”.”
Wil je weten wat een cognomen is en wat Caesar voor cognomen was (en daar duikt het verhaal van de keizersnede weer op), kijk dan op onderstaande linkjes.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognomen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Caesar_(cognomen)
Sterkte met de bevalling en mijn twee kinderen, een koningswens, of koningsdroom, ook bekend als rijkeluiswens, want ik kreeg (eerst) een zoon en een dochter, zijn beiden precies op de lang van te voren uitgerekende dag geboren. Aan de bevalling van mijn eerste kind zit een verhaal vast, geen keizersnede, maar wel in het OLVG geboren en op de dag in de lente dat mijn tweede kind in de vroege ochtend thuis ter wereld kwam, begon in de binnentuin de grote kastanje te bloeien.